Skrei met romige prei en tagliatelle

Skrei is echt een seizoenvis. Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszee. een keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht. Dan zwemmen ze ruim 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. De eitjes van de skrei drijven vervolgens op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot flinke vissen van wel 12 kilo zwaar. het woord \'skrei\' komt van het Noorse woord, dat \'zwerver\' betekent. Noorse vissers zoeken de vis niet op maar wachten tot ze bij de eilanden zijn aangekomen. Skrei is spierwit en heeft stevig wit vlees door de grote trektocht en het weinige voedsel dat onderweg is gegeten. Skrei is er van eind januari tot Pasen. een echte aanrader voor visliefhebbers, wil je een niet visliefhebber over de streep trekken, probeer het eens met skrei.

Gamba’s in tomaten-cognacsaus

Scampi of Gamba. Taalverwarring . Hoe zit dat nu? In Nederland wordt gamba’s als verzamelnaam gebruikt voor alle grote warmwater garnalen. Scampi komen uit de koude wateren. Welke naam er ook aan het beestje wordt gegeven, schaaldieren zitten boordevol voedingsstoffen als ijzer, fosfor, calcium en magnesium en zijn ook nog eens caloriearm.

Schelvis in kruidenkorst

In de Nederlandse visafslagen wordt de laatste jaren weer wat meer schelvis aangevoerd. Gelukkig want schelvis is een lekkere vis. Het vlees van de schelvis is zacht, licht van kleur en fijn van smaak. Het heeft een losse structuur waardoor je er voorzichtig mee om moet gaan.