Skrei met romige prei en tagliatelle

Skrei is echt een seizoenvis. Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszee. een keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht. Dan zwemmen ze ruim 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. De eitjes van de skrei drijven vervolgens op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot flinke vissen van wel 12 kilo zwaar.

het woord \’skrei\’ komt van het Noorse woord, dat \’zwerver\’ betekent. Noorse vissers zoeken de vis niet op maar wachten tot ze bij de eilanden zijn aangekomen.

Skrei is spierwit en heeft stevig wit vlees door de grote trektocht en het weinige voedsel dat onderweg is gegeten. Skrei is er van eind januari tot Pasen. een echte aanrader voor visliefhebbers, wil je een niet visliefhebber over de streep trekken, probeer het eens met skrei.

Ingrediënten

  • 4 skreifilets
  • 800 gr prei
  • 250 gr kertomaten
  • 2 dl room
  • 3 el roomboter
  • 500 gr tagliatelle
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

Er kunnen geen instructies worden gevonden voor dit recept

Notities

verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de verse prei in fijne ringen. Leg de skrei naast elkaar in een ovenschaal. verdeel er 2 eetlepels roomboter over en kruid goed met peper en zout. Zet ongeveer 20 minuten in de oven (zijn de stukken dun dan 15 minuten). Voeg na 10 minuten de kerstomaten toe en laat mee garen. verhit ondertussen 1 eetlepel roomboter in een pan en stoof de preiringen 5 minuten. Overgiet met de room en laat nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Kook de tagliatelle gaar. Giet af. Meng de prei door de tagliatelle. verdeel de skrei met de kerstomaten over de borden en serveer met de romige preitagliatelle.

Tijd

  • Voorbereiding: 20 min
  • Koken: 20 min
  • Klaar in: 40 min

[print-me/]