op het vel gebakken schelvis met gekonfijte witlof

Schelvis is een echte wintervis. Het is de grotere broer van de wijting, die wij ook maar weinig op tafel zetten. Vooral in Groot-Brittannië wordt schelvis (haddock) vaak gezouten en gerookt. Maar schelvis is zeker de moeite waard om eens te proberen. Het visvlees is zacht van structuur, licht van kleur en fijn van smaak. Kenners beweren dat schelvis nog lekkerder is dan de kabeljauw. Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, daarom moet men voorzichtig met het vlees omgaan.

De vis heeft een karakteristieke \’duimdruk\’ op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. De vis werd zo getekend omdat hij de heilige wat geld gaf om belasting te betalen. Dit verhaal is onmogelijk aangezien de vis niet in de Zee van Galilea is aangetroffen.

 

 

Ingrediënten

  • 250 gr basmatirijst
  • 800 gr schelvisfilet met vel 4 stuks a 200 gr
  • 1 kg witlof
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus

Instructies

Er kunnen geen instructies worden gevonden voor dit recept

Notities

Snij de witlof in repen en roerbak het goudbruin in 2 el olijfolie. Doe er de gember, de sojasaus en wat peper bij. Dek het half af en laat zachtjes garen.

Kook ondertussen ook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snij het vel van de vis in met een scherp mes, zodat het niet opkrult. Bedruip elk stuk vis met olijfolie. Bak de vis in flink wat boter op een vrij hoog vuur: begin niet met de velkant en draai dan om. Zet het vuur zachter en laat verder garen (ongeveer 5 minuten). Kruid met peper en zout.

Serveer de schelvis met het gekonfijt witloof en de basmatirijst.

Tijd

  • Voorbereiding: 5 min
  • Koken: 15 min
  • Klaar in: 20 min

[print-me/]