kreeft thermidor

Kreeft hebben we meestal niet bij op de markt, maar als u van tevoren even belt nemen wij het voor u mee. Dit is bij uitstek een feestelijk gerecht en zeer eenvoudig te bereiden.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote kreeft (450 gram)
  • 80 gr boter
  • 4 lente-uitjes (fijngesneden)
  • 2 el bloem
  • 1/2 tl mosterdpoeder
  • 2 el witte wijn
  • 250 ml melk
  • 60 ml koksroom
  • 1 peterselie (fijngehakt)
  • 60 gr geraspte Gruyére

Instructies

  1. Knip de kreeft met een schaar in de lengte doormidden. U begint bij de staart. Haal het vlees uit de staart en de scharen. zet dit apart in een bakje. Verwijder de roomkleurige darm en de zachte delen van het lichaam. Gooi dit weg. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2x2 cm. Spoel de halve schalen met kop af en dep ze droog. Verhit 60 gram boter in een koekenpan, fruit de lente-ui aan. ongeveer 2 minuten. Voeg bloem en mosterdpoeder toe en kook 1 minuut mee, tot de lichte massa schuimt. Neem de pan van het vuur en roer de wijn en melk er geleidelijk door. Laat het mengsel na al roerend aan de kook komen, totdat het dikker wordt. Draai het vuur laag en laat het mengsel 1 minuut sudderen. Roer de room, de peterselie en het kreeftenvlees erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Blijf op een laag vuur roeren tot het kreeftenvlees door gewarmd is. Laat de grill heet worden. Schep het mengsel in de kreeftenschalen en verdeel de kaas en resterende boter erover. Zet de kreeft 2 minuten in de grill, totdat de kaas lichtbruin is. lekker met een schijfje citroën en een gemengde salade.

Tijd

  • Voorbereiding: 15 min
  • Koken: 15 min
  • Klaar in: 30 min

[print-me/]