Oester proeverij

Oesters, je haat het of je bent er gek op. Een echte tussenweg is er vaak niet als het om deze schelpdieren gaat. Sommige zeggen dat je oesters moet leren eten. Natuurlijk kun je hem puur natuur eten met een schijfje citroen en/of peper. Ik heb ze ook nog op een andere manier leren eten. Met een heerlijke vinaigrette. Dit maakt de oester net iets toegankelijker. Let wel op dat oesters op zijn best zijn vers.

Ingrediënten

  • 1 mandje oesters (creuses, fin de claire, enz)
  • 2 rode sjalotten
  • 1 dl rodewijn azijn
  • 1 citroen
  • 1 peper

Instructies

  1. Snijd de sjalotjes erg fijn. Doe deze bij de rode wijnazijn. Laat voor de mooie kleur 24 uur intrekken (maar is niet echt nodig). Snijd de citroen in partjes. Open net voor het consumeren de oesters. Serveer de vinaigrette, citroen en peper er apart bij.

Notities

open maken van de oesters.

1. Vouw een keukendoek 4 keer dubbel.  Dit ter bescherming tegen de scherpe oesterschelp en het eventueel uitschieten van het oestermes. 2. Leg de oester  tussen de theedoek met de bolle kant naar onder en het puntje van de oester naar rechts. 3. Neem de schelp met de doek in uw linker hand ( voor rechts-handigen , voor links-handigen net andersom) en leg de theedoek op het aanrecht. 4. Leg uw hand op de theedoek zodat de oester klem ligt en geen kant op kan. 5. Steek de punt van uw oestermes in de oester op het punt waar de twee schelphelften bij elkaar komen ( scharnier) en maak een draaibeweging.  5. Met wat kracht breekt het scharnier. 6. Snij met het mes langs de bovenkant van de schelphelft de sluitspier door ( op 2 uur met het puntje van de oester naar je toe) en verwijder de bovendste helft van de schelp. 7. Maak de oester ook los van de onderste helft en snij de sluitspier mee, dit is de ziel van de oester met de meeste smaak! 8. Zorg ervoor dat er in de oester geen stukjes schelp te vinden zijn en verwijder deze met de punt van je m

Tijd

  • Voorbereiding: 10 min
  • Klaar in: 10 min

[print-me/]