Boquerones Fritos

Toen ik nog in Spanje woonde moest ik iedere morgen op de fiets naar school, ongeveer 8 kilometer bergopwaarts. Tussen de middag hadden we 3 uur vrij van school, en daar het veel te zwaar was om even naar huis te gaan om daarna weer die verdomde berg op te fietsen, bleef ik bij een altijd bij een Spaans vriendje eten. Daar heb ik kennis kunnen maken met een hele andere keuken als die van thuis uit. Voorbeelden zijn ‘lentejas’ (soep van spliterwten en rijst) en ‘albóndigas’ (soort soep met gehaktballen, waarvan gemaakt weet ik niet).

Maar het was altijd echt feest als we tussen de middag ‘boquerones’ kregen. Verse ansjovis, dus niet die zoute krengen van de pizza, gefrituurd in olie.
Vrijwel iedere donderdag, vrijdag en zaterdag hebben we verse ansjovis, en die móet u een keer op onderstaande wijze bereiden.

Ingrediënten

  • 750 gr verse ansjovis
  • 2 tenen knoflook in stukjes
  • zeezout
  • 1 st citroen
  • olijfolie

Instructies

Er kunnen geen instructies worden gevonden voor dit recept

Notities

Maak de ansjovis schoon door, of het kopje eraf te snijden, of met je vingers onder de kraan het buikje schoon te maken.Bestrooi de visjes met het zout. Verhit de olie, niet te weinig, in een flinke koekenpan. Bak de ansjovis 2 à 3 minuutjes in de hete olie tegelijk met de knoflook. De visjes kun je helemaal opeten, de graatjes worden, doordat ze zo klein zijn, helemaal weggebakken. Wat citroensap erover en lekker met een salade en stokbrood weghappen!


[print-me/]