gestoofde tarbot met prei en garnalensaus

Als U het mij vraagt is dit de allerlekkerste vis om te stoven. Deze heerlijke platvis is ook niet voor niets een van de meest gewilde en kostbaarste consumptievissen van de Noordzee. Hij word ook wel \"King of the Sea\" genoemd. We hebben hem niet altijd, maar is zeker een aanrader als hij er is. Het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur.

Schelvis in kruidenkorst

In de Nederlandse visafslagen wordt de laatste jaren weer wat meer schelvis aangevoerd. Gelukkig want schelvis is een lekkere vis. Het vlees van de schelvis is zacht, licht van kleur en fijn van smaak. Het heeft een losse structuur waardoor je er voorzichtig mee om moet gaan.

Gerookte forel in witlofblad

Witlof heeft een zacht en krokant blad met smaken van zoet tot bitter. Door de vorm kan het gemakkelijk gebruikt worden als bakje voor allerlei vullingen. Goed te gebruiken als een amuse of salade. Wij hebben voor de forel gekozen maar je kan dit gerecht ook makkelijk maken met een andere gerookte vis.

Oester proeverij

Oesters, je haat het of je bent er gek op. Een echte tussenweg is er vaak niet als het om deze schelpdieren gaat. Sommige zeggen dat je oesters moet leren eten. Natuurlijk kun je hem puur natuur eten met een schijfje citroen en/of peper. Ik heb ze ook nog op een andere manier leren eten. Met een heerlijke vinaigrette. Dit maakt de oester net iets toegankelijker. Let wel op dat oesters op zijn best zijn vers.

Boquerones Fritos

Toen ik nog in Spanje woonde moest ik iedere morgen op de fiets naar school, ongeveer 8 kilometer bergopwaarts. Tussen de middag hadden we 3 uur vrij van school, en daar het veel te zwaar was om even naar huis te gaan om daarna weer die verdomde berg op te fietsen, bleef ik bij een altijd bij een Spaans vriendje eten. Daar heb ik kennis kunnen maken met een hele andere keuken als die van thuis uit. Voorbeelden zijn ‘lentejas’ (soep van spliterwten en rijst) en ‘albóndigas’ (soort soep met gehaktballen, waarvan gemaakt weet ik niet). Maar het was altijd echt feest als we tussen de middag ‘boquerones’ kregen. Verse ansjovis, dus niet die zoute krengen van de pizza, gefrituurd in olie. Vrijwel iedere donderdag, vrijdag en zaterdag hebben we verse ansjovis, en die móet u een keer op onderstaande wijze bereiden.