Botervis Spiesjes

Veel mensen vragen wat de botervis nu eigenlijk is. Laatst was er zelfs iemand die me voor leugenaar uitmaakte en zei dat het haai was. Toch is botervis een bestaande vis. De vis wordt aangevoerd vanuit Namibië of vanuit Chili. Het is eigenlijk bijvangst van tonijn. In ieder geval is de vis super lekker op de barbecue, en al is het een beetje vroeg in het jaar volgt hier een lekker recept voor de barbecue. (Grillen kan natuurlijk ook als het buiten niet zo warm is!)

Ingrediënten

  • 12 plakjes ontbijtspek
  • 600 gram botervis
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram mihoen
  • 300 gram geschaafde spitskool
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 dl dikke kokosmelk
  • het sap van 1 citroen of limoen
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander

Instructies

  1. Halveer de plakjes spek.Snijd de botervis in 24 stukjes, bestrijk ze met een heel klein beetje sambal en wikkel ze elk in een half plakje spek. Rijg de botervis rolletjes aan 8 satéstokjes. Snijd de lente-uitjes in reepjes. Hak de knoflook fijn. Leg de mihoen in ruim kokend water, zet het vuur af en laat de mihoen in 3 minuten gaar worden. Afgieten, laten uitlekken en laten afkoelen. Meng de kool, de knoflook, de lente-uitjes, de ketjap, de kokosmelk, de rest van de sambal, het citroensap, de koriander en de mihoen. Rooster de vissaté’s op de hete barbecue gaar (ca. 5 minuten) of doe ze onder de grill gedurende 12 minuten (wel een keertje keren) en serveer ze met de salade.

[print-me/]