Geroosterde Skrei met een uienkrokantje

De Skrei, een kabeljauw als geen ander….

Tijdens de paartijd van januari tot maart begeeft de Skrei zich naar zeer specifieke zones om er kuit te schieten. Dit fenomeen herhaalt zich al eeuwen lang…. miljoenen Skreis keren vanuit de Barentszee naar hun geboorte wateren terug. De Skrei heeft in deze doolhof van fjorden een speciale voedings-patroon om zich overvloedig te voeden met lodden (kleinste soort zalm-vissen) en plankton kreeftjes.

Hierdoor heeft de Skrei zeer stevig vlees, wit als de sneeuw van de Gletsjers.

De verfijnheid van zijn merkwaardige witte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent.

 

Ingrediënten

  • 4 st skrei
  • 2 st aardappel
  • 4 st grote uien
  • 5 dl rode wijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el honing

Instructies

Er kunnen geen instructies worden gevonden voor dit recept

Notities

Hak de uien fijn, laat ze zweten in de olijfolie. Voeg de rode wijn toe en laat tot 3/4 inkoken. Voeg de rode wijnazijn toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de honing toe en laat gedurende 1/2 uur op zacht vuur koken. Rasp de aardappelen, maak twee platte koeken van ongeveer 7 cm diameter en bak ze in een goed warme pan. Ze moeten zacht zijn van binnen en krokant aan de buitenkant. Spreid de uienconfituur over een koek en sluit af met de tweede. Kruid de vis en bak in een warme pan. Serveer de stukken Skrei met een vierde van de knapperige aardappelkoek met de gekonfijte uien.

Tijd

  • Voorbereiding: 10 min
  • Koken: 40 min
  • Klaar in: 50 min

[print-me/]